BITKA KOD MARATONA

by - Wednesday, January 16, 2019



Persijski ratovi se odnose na konflikt izmedju Grcke i Persije u 5 vijeku p.n.e koja je ukljucivala dve invazije. Nekoliko popularnih bitci tokom rata su bili u Maratonu, Thermopili, Salamisu i Platea, koji su Postali legendarni ratovi, Grci su bili nakon svega pobednici i njihova civilizacija je bila sacuvana.

MARATONSKA BITKA

Maratonska bitka, (490 p.n.e) je pocela u severnoj-istocnoj Atiki (poluostrvo u Grckoj), u popodne Atinska vojska je izdrzala prvu invaziju Perzijanaca i odbila ih.  Grci su se suocili sa Perzijskom silom koja je bila od 20 do 60 hiljada.

Pet dana vojske se nisu pomerale, uglavom ovo je bilo jer su Grci bili uplaseni od Perzijskih konjica.  Kada je Persijska vojska napala centar, bili su okruzeni Grckom vojskom , Grci su poceli da zadaju rane na Perzijske oklope. kako je panika pocela da se siri u Persiji, njihove redovi vojnika su poceli da se prekidaju i krenuli su da bezu na njihove brodove. Goneci neprijatelja, Grci su bili usporeni od njihovih teskih oklopa, ali su zarobili sedam Perzijskih brodova.

POSLE BITKE

Nakon bitke kaze se da je 203 umrlo za Grcki narod a 6,400 za Perzijance. Bitka maratona je bila prva velika pobeda za Grcki narod protiv Perzijanaca i dalo im je samopouzdanje da Perzijanci mogu da izgube. Deset godina kasnije i Perzijanci su se vratili i pobedili bitku kod Termopila.

Slicni Artikli

0 Comments