TERMOPILSKA BITKA

by - Friday, January 18, 2019


Jedna od najvecih bitci u Istoriji covenstva jeste bitka termopila je bila prva bitka izmedju Grckog naroda i persijanaca. Grcka snaga je bila veoma mala ali je bila odlucena da se bore protiv Persijanskog carstva.

Cijela Grcka je bila u strahu znajuci da je Kralj Xerpes poceo invaziju Grcke. Tesalije je vec bila osvojena ali Grcki gradovi su se udruzili i odlucili da prestanu invaziju, Sparta bi bio grad koji bi vodio vojsku.


Grci su odlucili da odbrane Termopil, ovde je Grcka snaga sa 300 spartanaca sa njihovim kraljom Leonidom i oko 6000 Grckih vojnika iz drugih gradova, suocili su se sa oko 100,000 Persijanaca, Spartanci su bili spremni da umru i bili su ljudi velike hrabrosti.

Nakon cekanja, Persijanci napadaju, Grci su imali duze sablje i tako su nanosili vise bola Persijancima. Spartanci su koristili pametnu strategiju, oni bi se okrenuli kao da se povlace da bi ih Persijanci jurili, ali oni bi se onda okrenuli i tako bi umrlo dosta Persijanaca.

Persijanci u toku od dva dana su izgubili dosta vojnika, Grcki izdajnik je dosao sa vaznim informacijama. Iznad Termopila imao je ulaz gde su Persijanci mogli da tajno udju i tako su Grci bili opkoljeni sa obe strane.

Kako je tama padala, Persijanski kralj salje svoje najbolje vojnike kroz tajni ulaz. Grci saznaju da su bili izdati. Leonidas, Spartanski lider, je odlucio da se bori znajuci da nije mogao pobediti bitku.

Spartanci su nakon toga se povukli na brezance blizu ulaza. Borili su Persijance sa svom snagom, kada im se oruzije polomilo, borili bi se sa rukama i zubima ali Persijanci su ih brojno nadmasili i Spartanci su bili savladani.

I tako su Spartanci izgubili bitku kod Termopila, Persijansko carstvo je sada moglo da marsuje do centralne Grcke, unistavajuci sve sto im je doslo na putu.











Slicni Artikli

0 Comments