BITKA ZA BRITANIJU

by - Monday, January 21, 2019






Bitka za Britaniju je bila jedna od vecih bitci u istoriji, a i jedna od vecih u istoriji. Bitka je bila ratovana u nebu iznad Britanije, plan Adolfa Hitlera je da osvoji Britaniju u vise nacina, ali u kraju invazija Britanije je propala i Nemacka je videla svoj prvi poraz.

 Od 10. jula 1940 pa do 31. oktobra, rojalno vazduhoplovstvo je sprecavalo Nemacku vazduhoplovstvo da postigne vrhovnu vlast oko juzne Engleske.

U avgustu 1941. god predsednik SAD i premijer Britanije Winston Churchil su se naisli i odlucili da ostvare objavu koja bi se kasnije zvala " ATLANTSKA POVELJA". U tome su se zakleli da ne bi gonili dobitke "teritorijalne ili druge dobitke" i da svaka drzava ima svoj suverenit, da bi ceo svet bio u miru i da bi trgovina bila laka, isto uvodi se zakon gde su Amerikanci mogli da snabdevaju bilo koju zemlju koja je u ratu sa centralnim silama, Britanije je bila glavna koja je primala zalihe u tome.

Kao glavni stragetista Winster Churchill nije hteo da bude u primirje sa Nacistima. Kao majstor retorike, premijer je otezao Britansko mislenje o miru sa Naci Nemackom, predvideo je Nemacku agresiju kao neizbegavajucu.

Prateci bezanje Britanske vojske iz Dunkirka, imao je mir koji je dozvolio Britancima da se spremaju za odbranu protiv Nemacke. Britanija je uvela novi sistem odbrane ukljuci novo razvojeni Radar. Engleska je bila suocena sa sirokim Nemackim vazduhoplovstvom, Luftwaffe, Luftflote 2 i Luftflote 3.

OPERACIJA MORSKI LAV

Mesec nakon pada Francuske, Hitler je mislio da je vec osvojio zapad, Hitler je spremao plan da osvoji Britaniju. Fuhrer (Hitler) se nadao da bude u miru sa Britanijom prije invazije, i koristio je invaziju kao pritisak na Britaniju.

Operacija Morski Lav pored velikog plana nikad nija bila pokrenuta, vecinom zbog transporta na vodi i zbog svadjanje u vojsci.

U bilo kojem dogadjaju Churchill nije hteo da pregovara za mir.

BLICKRIG

Britanije je jedina zemlja koja je izdrzala najduze i najvece bombardovanje. Bitka britanije bi se nastavila sve do 31. oktobra, Hitler odlucuje da krene da bombarduje velike gradove Britanije sto se zvalo blickrig, plan je bio da unistavaju morale ljudi i da unistavaju fabrike. Blickrig bi se nastavio 57 dana uzastopno do Septembra 7, ali bombardovanje gradova i fabrika se nastavilo do 1944.

Bitka za Britaniju je bila velika prekretnica i pokazala je da bi Britanija prezivela Nemacku agresiju i predstavila prvi poraz Nemacke.




Slicni Artikli

0 Comments